۱۴ مهر ۱۳۸۹، ۹:۴۷

همایش روز جهانی فلسفه -66/

فلسفه را نباید تنها برای زندگی مادی بکار گرفت

فلسفه را نباید تنها برای زندگی مادی بکار گرفت

استاد فلسفه گروه فلسفه دانشگاه تبریز با اشاره به اینکه فلسفه را نباید تنها برای زندگی مادی بکار گرفت، گفت: این سیاستگذاریها که فلسفه هم باید مانند بقیه رشته‏های علمی دیگر درآمدزا باشد، اشتباه است .

دکتر حسن فتحی در گفتگو با مهر درباره موضوع مقاله‏ خود برای همایش روز جهانی فلسفه به خبرنگار مهر گفت: عنوان مقاله من "تأویل عمل به نظر در اخلاق ارسطو و درسی که باید از آن گرفت" است.

وی گفت: دغدغه من در مقاله‌ام این بود که ارسطو در کتاب اخلاق خود می‎گوید هدف اخلاق این است که ما را به عالیترین یا بهترین یا خیر اعلی برساند، خیراعلی را همگی می‏گویند خوشبختی، نیکبختی و سعادت، اما سعادت چیست، کسانی می‎گویند لذت، ثروت، قدرت و حکمت و از این قبیل امور عامل سعادت هستند، خود ارسطو می‏گوید سعادت در فعل یا کار ویژه آدمی را به بهترین وصف به جا آوردن است و اسم این را می‎گوید فضیلت و می‏گوید سعادت در فضیلت است.

استاد فلسفه گروه فلسفه دانشگاه تبریز یادآور شد: فضیلت خود به دو بخش اخلاقی و عقلانی تقسیم می‎شود، وقتی از فضایل اخلاقی بحث می‎شود نظریه حد وسط درباره آن مطرح است و فضایل عقلانی هم باز به حکمت نظری و حکمت عملی و چند مورد دیگر تقسیم می‎شوند.

وی گفت: در مقایسه اینها با یکدیگر ارسطو فضایل عقلی را بر فضایل اخلاقی ترجیح می‏دهد در میان فضایل عقلی هم حکمت نظری را برتر از حکمت عملی می‏داند. بطور کل در مجموع می‏توان گفت درنظر ارسطو بهترین یا عالیترین عمل برای آدم همان نظر، تئوریها، دیدن واقعیات و اندیشیدن به واقعیات است .

این نویسنده و مترجم افزود: ما نباید فلسفه را خیلی برای زندگی مادی استخدام کنیم بلکه باید مادیات را فدای معنا کنیم. بنابراین این سیاستگذاریها که فلسفه هم باید مانند بقیه رشته‏های علمی دیگر درآمدزا باشد اشتباه است این مقداری خلط هدف با وسیله است من کل حرفم را در این جمله خلاصه کرده‏ام.

کد خبر 1159503

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha